Struikelblok #316

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Eli Valeton
Voorgelezen door Sanne van Deursen
Geluidsmontage Seth Mook
Thema: Onvrede
1 oktober 2024
Titel: StruikelblokStruikelblok

Tijdens onze vakantie lopen we bijna alle kerken binnen die we tegenkomen. Om te kijken of er mooie kunst en kunstnijverheid te vinden is. En om de sfeer. Eerlijk gezegd heb ik een afkeer van de uitgesproken katholieke kerken: al die crucifixen vind ik een beetje onsmakelijk. Maar juist in die kerken zijn ook vaak mooie dingen te zien. Toch bevalt de soberheid en rust van protestantse kerken mij meer.
Deze zomer in Duitsland liepen we rond in een Evangelische kerk. Ik weet niet meer waar. Er hingen beschilderde borden met teksten aan de muren. Korte, bekende en troostende woorden. Maar aan één ervan bleef mijn ziel haken op een pijnlijke manier: “Uw Koninkrijk kome”. Ik struikelde over deze woorden. Wat stond er eigenlijk?
Komt dat Koninkrijk later, in de toekomst? Waarom is het er nog niet? Is dit een zoethoudertje? Of een profetie? Of een belofte? Of alleen maar een wens? Sindsdien loop ik erover te piekeren. Als we het Onze Vader bidden dan voegt zich deze tekst in de cadans van de routine. Het is fijn om met z’n allen dezelfde tekst uit te spreken (ook al klinkt het vaak wat rommelig!) En dan let ik eigenlijk niet zo goed op de betekenis. Die losse tekst op de muur kwam heel anders over.
Het Koninkrijk van God is natuurlijk geen staat of land geleid door iemand met een kroon op. Maar wat is het dan wel? Dat weet ik niet. Of eigenlijk: ik geloof dat ik het wel weet, maar ik kan het niet goed in woorden uitdrukken. En een betere omschrijving dan Koninkrijk kan ik ook niet bedenken.
Mijn ziel, die bleef haken aan die tekst – die klinkt als: “komt goed!” – is langzamerhand toch een beetje gekalmeerd. Zou het niet zo kunnen zijn dat dat Koninkrijk er al is? Er altijd al was? Ergens, of overal? Dan moeten we er wel naar op zoek gaan, en ervoor open staan.
Ik ging naar een pluktuin om bloemen te halen voor de kerk. Wat een lieve mensen waren daar! Zowel zij die daar werkten als de andere klanten. En ik dacht: zie je wel het is er al!
En als je goed kijkt zie je dat er een bij in de bloem zit!

gepubliceerd op 1 oktober 2024



Alle columns